Meteo Hoek van Holland
Bijgewerkt: 17:15 on 19 september 2017
Amateur weerstation
Meteo Hoek van Holland is een initiatief van een weeramateur uit Hoek van Holland en registreert sinds maart 2009 de weersomstandigheden in Hoek van Holland. Meteo Hoek van Holland heeft géén relatie met het KNMI station in Hoek van Holland. Met (semi-) professionele apparatuur worden dagelijks de meest gangbare weersverschijnselen gemeten en opgeslagen in een database. Als bezoeker heeft u het voordeel t.o.v. (bijvoorbeeld) de website van het KNMI dat de gegevens gemeten worden in een omgeving die dichter in de buurt komt bij de situatie in uw achtertuin. Het KNMI station van Hoek van Holland bevindt zich namelijk in de duinen, direct aan zee. Duinzand warmt sneller op in de zomer en zal hoge temperaturen genereren. Duinzand in de winter daarentegen koelt sneller af. Ook de zeewind zorgt vaak voor extra verkoeling. Het weerstation van Meteo H.v.H. bevindt zich op de grens van de bebouwde kom en de weilanden en kassenbouw van de Haakweg (Oostzijde van Hoek van Holland), de zgn. "Krimslootpolder". Het zgn. 'stads effect' (bebouwing) speelt echter ook enige rol, waardoor temperaturen iets te hoog kunnen worden gemeten t.o.v. een volledig vrijstaand 'plattelands-station'.

Apparatuur
De apparatuur van Meteo H.v.H. bestaat uit een Davis Vantage Pro2 weerstation i.c.m. een Raspberry Pi 2B (mini-server met een zeer laag verbruik) en software van Meteohub.de. Gegevens worden naar de eigen server geüpload, alsmede naar een aantal andere weer-websites zoals bijvoorbeeld hetweeractueel.nl. De data wordt d.m.v. diverse php scripts uitgelezen en op de website (Joomla versie 3.5) geplaatst. Op de pagina 'Actueel' vindt u uitleg over de verschillende weer-sensoren.Historie meetlocatie
  • Maart 2009 t/m augustus 2012: temperatuur, luchtvochtigheid en neerslag werden gemeten op een hoogte variërend tussen 150 en 225 cm. De windmeter was bevestigd aan de schoorsteen, zo'n 150 cm boven de nok.
  • September 2012 t/m januari 2013: temperatuur, luchtvochtigheid, neerslag en wind werden gemeten vanaf 10 meter hoogte op een nieuwe mast van 4 meter lengte aan de zijgevel van het huis. De sensoren staken ongeveer 200 cm boven de nok van het dak uit.
  • Vanaf januari 2013: temperatuur, luchtvochtigheid en neerslag worden weer gemeten vanuit de tuin. Dit omdat benodigd onderhoud van deze sensoren (o.a. regenmeter) ondoenlijk was op deze grote hoogte. Er is in deze maand tevens actieve ventilatie aangebracht om opwarming in de thermohut te voorkomen. De wind wordt nog steeds gemeten vanaf 10 meter hoogte op een mast van 4 meter lengte aan de zijgevel van het huis. De windsensoren steken ongeveer 200 cm boven de nok van het dak uit.
  • Maart 2015: omdat de windsensor op het dak recent regelmatig uitviel is een reserve windmeter in de tuin geplaatst op zo'n 4 meter hoogte. Mogelijk zijn er geen of te lage windsnelheden gemeten in de periode van eind maart tot begin april. De reserve windmeter moet nu voorkomen dat er bij uitval helemaal geen metingen kunnen worden verricht.
  • Augustus 2015: door het regelmatig uitvallen van de windsensor is gekozen voor een nieuwe locatie van de mast. Doordat deze nu makkelijker bereikbaar is kan de windmeter beter worden onderhouden en sneller worden gerepareerd bij uitval. Omdat de oude temperatuursensor tijdens warme dagen teveel last had van de 'warmte luchtbel' die in de achtertuin ontstond, is ook deze sensor (inclusief luchtvochtigheid- en neerslagmeter) naar de nieuwe mast op het dak verplaatst. Ondanks dat de officiële norm voor het meten van de temperatuur een maximale hoogte van 2.25 meter betreft, in het vrije veld (!), zijn de gemeten waardes nu veel realistischer t.o.v. de locatie in de achtertuin, doordat de sensoren nu vrij in 'in de wind hangen'.

Meteo Hoek van Holland op het web
Meteo Hoek van Holland levert de gegevens van het weerstation aan diverse externe websites. Gegevens van weeramateurs zijn zeer waardevol omdat door de grote dichtheid veel beter in kaart kan worden gebracht wat er zich lokaal afspeelt. Zo gebruikte het KNMI onlangs gegevens van amateurs om te zien welk effect gebouwen en andere obstakels hebben op de omgevingstemperatuur. De temperatuur in de achtertuin kan namelijk veel verder oplopen dan een officieel station van het KNMI welke meestal in 'het vrije veld' is geplaatst, in Hoek van Holland staat het KNMI station bijvoorbeeld in de duinen. Op dit moment levert MHvH gegevens aan diverse websites, op deze sites kunnen gegevens van MHvH en andere weeramateurs in de buurt o.a. dynamisch op een kaart worden weergegeven.

Contact opnemen

  • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.